Dragobete saruta fetele

 

Conform  vechii  zicale, “Azi  e  Dragobetele, se sărută fetele”,în  fiecare an , pe 24 februarie , B-unicii  de  la Căminul  pentru  persoane  vârstnice  Tg Mureș sărbătoresc această sărbătoare  înrădăcinată în cultura  românească.

Dacă   de  Dragobete  vremea  se prezenta  mohorâtă, iar ziua  era  friguroasă, ploioasă sau  ningea, tinerii  se adunau  într-o casă unde  să petreacă, să lege prietenii.

Și  cum    de  Dragobete  î n  Tg Mureș vremea  a fost cam ”înnorată”, b-unicii  au ales  să lege  o  nouă prietenie , chiar în  casa  lor. , de această dată  cu  grupul  folcloric  „Ibășteana”.

Credința populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul. Așadar, gazdele gătite  în  straie  de  sărbătoare, în casa decorată cu acest prilej în stil tradiţional ca pe vremea bunicilor, cu covoare şi ţoluri ţesute manual, cu straie populare autentice, obiecte de artizanat ,etc., au petrecut   împreună cu invitații simbolul  suprem  al  dragostei  autohtone.

A fost o șezătoare autentică ,o ocazie în care fainele  ibăștence au dat glas cântecelor populare specifice acestui obicei, ghicitorilor, snoavelor, timp în care  practicau meşteşuguri tradiţionale ca torsul  fuiorului de cânepa  şi al lânii sau croşetatul unor obiecte vestimentare.

Dar și b-unicii au fost implicați la eveniment, ca de fiecare dată, interpretând versuri și epigrame dedicate momentului.

În unele legende Dragobetele apare ca fiu al Babei Dochia, în altele are calitatea de  cumnat cu  Lăzărică cel mort din dor de plăcinte pe care mama lui nu a putut să i le facă, pentru că torcea

Noi astăzi nu am lăsat  pe nimeni să moară din dor de plăcinte…!

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *