Ziua discului de vinil

Muzica a fost dintodeauna un mijloc de relaxare, de socializare sau de culturalizare. Astfel, mulți oameni aleg să asculte muzică în momentele stresante, când muncesc sau studiază, sau pur și simplu când doresc să se înveselească.  Muzica este disponibilă  în diverse feluri, sub diverse genuri și în diverse moduri de redare și stocare. Până prin anii ’90, muzica era disponibilă pe discuri vinil, ascultată pe un pick-up.Încă mai există 20stule persoane care apreciază muzica de pe discuri vinil, în mare parte fiind vorba de nostalgia privind vremurile de mult apuse, dar într-o oarecare măsură este vorba și de calitatea pe care aceste discuri  o oferă, o calitate pe care digitalul nu o reproduce.

Din 2007, a treia sâmbătă din luna Aprilie este dedicată vinilului, fiind Ziua mondială a magazinelor de viniluri, iar din 2011 această zi este sărbătorită și în România.Cred că nu există casă sau familie care să nu fi avut, la un moment dat, un pick-up şi o colecţie de discuri de vinil.

Îmi amintesc de perioada când făceam schimb de discuri sau de vremurile în care cumpăram “pe sub mână”,albume din străinătate(de cele mai multe ori din Bulgaria, atunci când , aflându-mă pe litoralul românesc, aveam posibilitatea să fug la bulgari în așa zisa excursie de 1 zi la Varna).

Așadar , folosindu-ne de această sărbătoare, am trecut în revistă  istoria fabricării discurilor de vinil, topul celor mai scumpe, cea mai mare colecție,  am făcut o călătorie printre cele mai renumite magazine care comercializează și astăzi discuri de vinil, am ascultat muzică la pick-up pe turația standard de 33⅓ rpm și chiar i-am provocat pe b-unici la un concurs:”Ghicește melodia și interpretul”!

Într-un cuvânt, muzica a fost  un mijloc de relaxare, de socializare, de culturalizare, a reușit să ne înveselească și a fost prilejul de a-i sărbători pe aniversații lunii aprilie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *